Jak pracuje się w SSE w Koszalinie? Podziel się opinią!

Podstrefa Koszalin Słupskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej działa już ponad 13 lat. Korzysta z licznych przywilejów i udogodnień. Według ostatnich danych pracuje tam ponad tysiąc pięćset osób. Jakie są jednak warunki tej pracy? Czy tak jak w innych rejonach kraju bywa strefą specjalnego wyzysku?

Na jakie udogodnienia mogą liczyć przedsiębiorcy, którzy ulokują się w koszalińskiej podstrefie? Po pierwsze na zwolnienia od podatku dochodowego – w zależności od liczby zatrudnianych osób od 35% do nawet 55%. Ponadto zgodnie z uchwałą koszalińskiej Rady Miejskiej  działający w strefie nie płacą podatku od nieruchomości.  Korzystają również z całej wybudowanej za publiczne pieniądze infrastruktury.

Takie dość znaczące ulgi, powinny dawać przedsiębiorcom z SSE możliwość godziwego wynagradzania pracowników i przestrzegania prawa pracy, a co najważniejsze nienadużywania umów cywilno – prawnych. Niestety, ani Urząd Miejski w Koszalinie, ani administratorzy strefy ze Słupska nie prowadzą monitoringu przestrzegania praw pracowniczych w SSE, nie mają informacji na temat sposobu w jaki zatrudniani są w niej ludzie, ani o warunkach tejże pracy. Ministerialnych kontrolerów interesuje tylko wymiar pracy i liczba zatrudnionych osób, nie zaś forma w jakiej są zatrudnieni oraz wynagrodzenia, które otrzymują.

Chcemy dowiedzieć się jak naprawdę wygląda praca w Podstrefie Koszalin. Uważamy, że firmy które otrzymują tak znaczącą pomoc publiczną, powinny szczególnie dbać o zatrudnianych ludzi, nie wykorzystywać ich oraz słabości polskiego prawa pracy. Dlatego czekamy na Wasze informacje. Tylko mając wystarczająco dobry obraz sytuacji możemy podjąć jakiekolwiek działania. Możecie do nas napisać na [email protected] Gwarantujemy anonimowość.

Commenting area

1. bookmarked!!, I like your blog!

2. Szczescie, ktlre posiadasz jest jak ziarno; szczescie, ktlre dzielisz – to kwiat. Super Blog 🙂 zapraszam do siebie… http://www.xmc.pl