Razem w Koszalinie istnieje niemal tak samo długo, jak cała partia Razem. Na kongres założycielski do Warszawy w maju 2015 roku pojechało dwoje przedstawicieli naszego regionu, jedno z nich zostało na nim wybrane do Rady Krajowej. Pierwsze, założycielskie, spotkanie okręgu miało miejsce w czerwcu 2015, pojawiło się na nim ok. 10 osób, większość z nich wypełniła deklaracje członkowskie. W lipcu wybraliśmy pierwsze lokalne władze. Na przełomie sierpnia i września koszalińskie Razem przystąpiło do kampanii wyborczej przed wyborami parlamentarnymi. Nasza lista w okręgu 40 liczyła 11 nazwisk, znaleźli się na niej ludzie, nie tylko z Koszalina lecz również z Połczyna Zdroju, Białogardu czy Mielna.

Początek kampanii wyborczej, pierwsza konferencja prasowa. Nasze kandydatki i kandydatów do Sejmu przedstawiliśmy pod Powiatowym Urzędem Pracy 9 września 2015 roku. Od lewej: Tomasz Chmielewski, Dominik Safian, Jacek Wezgraj, Kinga Dolatowska, Michał Kaczmarek, Magdalena Młynarczyk

Mimo bardzo ograniczonych środków prowadziliśmy intensywną kampanię wyborczą; braliśmy udział w debatach wyborczych kandydatek i kandydatów, rozdawaliśmy ulotki, organizowaliśmy konferencje prasowe, na których poruszaliśmy sprawy ważne dla miasta i regionu. 25 października na kandydatki i kandydatów Razem oddało głos 4,4 procenta głosujących w Koszalinie oraz 3,9 w samym okręgu. Były to wyniki lepsze niż średnie ogólnopolskie.

Agata Piotrowska (pierwsza z lewej) podczas debaty kandydatek do Sejmu zorganizowanej przez Erę Kobiet

Po wyborach Razem w Koszalinie nadal intensywnie działa, spotykamy się z organizacjami pozarządowymi, związkami zawodowymi, monitorujemy to co się dzieje w mieście i regionie oraz zabieramy głos w istotnych sprawach. W tej chwili nasz okręg to ponad 20 członków i sympatyków, z Koszalina jak i z miejscowości ościennych.

Niektóre nasze działania:

17 listopada 2015 roku gościliśmy w Koszalinie  Adriana Zandberga, z Zarządu Krajowego Razem. W CityBox na Rynku Staromiejskim Adrian przez ponad 2 godziny opowiadał o Razem i o tym, że inna polityka jest możliwazandb

Chcemy więcej jawności i przejrzystości w życiu publicznym – dlatego 8 grudnia 2015 roku złożyliśmy do Urzędu Miejskiego w Koszalinie petycję w sprawie ujawnienia płac urzędników podległych prezydentowi Koszalina. Jawność płac zapobiega korupcji, uniemożliwia dyskryminacji ze względu na płeć oraz zwiększa zaufanie do administracji. Płace podległych mu urzędników ujawnił prezydent Słupska Robert Biedroń.

biedron

14.12

od lewej działaczki i działacze Razem w Koszalinie pod delegaturą Urzędu Wojewódzkiego: Jacek Wezgraj, Michał Skrzypczak, Weronika Bednarczyk, Anna Adamiak, Michał Kaczmarek, Agata Piotrowska, Arkadiusz Kozłowski, Jarosław Lewandowski

O jakości życia w Koszalinie mówiliśmy 7 stycznia 2016 roku. Zależy ona nie tylko od Aquaparku czy Filharmonii lecz przede wszystkim od dostępności żłobków, mieszkań komunalnych oraz wspierania obywatelek i obywateli, którzy chcą mieć dzieci. W sprawie zapewnienia miejsc w żłobkach, planów inwestycji w mieszkania komunalne oraz miejskiego programu in-vitro wysłaliśmy list do prezydenta Piotra Jedlińskiego

Agata Piotrowska, Jacek Wezgraj, Michał Kaczmarek

Demokracja to nie tylko Trybunał Konstytucyjny, lecz prawo obywateli w gminach i powiatach do bezpośredniego decydowania o ważnych dla siebie sprawach i zabierania głosu częściej niż raz na cztery. Chcemy żeby mieszkańcy gmin wchodzących w skład powiatu koszalińskiego mieli prawo do obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej. Złożyliśmy stosowne petycje w tej spraw 1 lutego 2016 roku.

razemdemok

marcu 2016 jako jedyne ugrupowanie zaprotestowaliśmy przeciwko wspieraniu przez władze miasta ludzi gardzących demokracją i prawami człowieka. Stanowczo potępiliśmy udział wiceprezydenta Koszalina Andrzeja Kierzka w marszu skrajnej prawicy ulicami Koszalina

12814747_1083828975014483_8602003753376484267_n

Pod koniec marca przygotowaliśmy obywatelski projekt uchwały w sprawie miejskiego programu leczenia niepłodności metodą in-vitro i rozpoczęliśmy pod nim zbiórkę podpisów

in-vitro3

4 kwietnia 2016 roku, w Koszalinie, tak jak w kilkunastu innych miastach w Polsce Partia Razem zorganizowała protest przeciwko planom zaostrzenia ustawy aborcyjnej. Kilkadziesiąt osób pod Delegaturą Urzędu Wojewódzkiego w Koszalinie głośno mówiło o tym, że nie zgadza się na torturowanie kobiet, ograniczenie dostępu do usług medycznych i zmuszania do rodzenia dzieci chorych czy poczętych w wyniku gwałtu

12909527_856359377826370_8685528008697995462_o

połowie kwietnia 2016 roku zakończyliśmy zbiórkę pod projektem uchwały Rady Miejskiej  w sprawie in-vitro. Ponad 1200 koszalinianek i koszalinian wyraziło dla niego poparcie. Uchwałę wraz z podpisami złożyliśmy w koszalińskim Ratuszu.

13015334_1119853588078688_7050781432189345870_n

maju 2016 roku przedstawiliśmy swoje pomysły na zwiększenie liczby mieszkań w Koszalinie. Zaproponowaliśmy skorzystanie z Funduszu Municypalnego BGK S.A oraz wsparcie miasta dla powstawania i funkcjonowania Kooperatyw Mieszkaniowych

13179195_1133410766722970_4110334563448027216_n

W planach mamy kolejne działania. W każdej chwili możesz do nas dołączyć wystarczy, że klikniesz tutaj i wypełnisz formularz. Odezwiemy się do Ciebie w ciągu kilkunastu godzin. Razem damy radę!