Czarny Protest w Koszalinie

29.09.2016 Partia Razem zorganizowała w Koszalinie manifestację przeciwko zaostrzaniu prawa aborcyjnego oraz odbieraniu kobietom możliwości decydowania o sobie. Na wiecu, który odbył się pod koszalińską siedzibą Prawa i Sprawiedliwości zebrało się kilkaset osób http://www.gk24.pl/wiadomosci/koszalin/g/czarny-protest-w-koszalinie-zdjecia,10685268,20313828/14479700_1238243216239724_5719183307319998345_n

– Ta ustawa, łamie nasze prawa! – Wolność, zdrowie, bezpieczeństwo – pod takimi hasłami demonstrowaliśmy w czwartek 30 września pod koszalińskim biurem PiS. Tłum koszalinianek i koszalinian zebrał się tam by wyrazić swój sprzeciw wobec barbarzyńskiego projektu zaostrzenia prawa aborcyjnego w Polsce, który głównie głosami posłów z partii rządzącej został skierowany do dalszych prac w Sejmie

-Jesteśmy tutaj wszyscy razem, bo nie zgadzamy się na ryzykowanie naszym zdrowiem i życiem w imię ideologii – mówiła Magdalena Młynarczykz Razem Koszalin. Głos zabierały również młode dziewczyny, jasno dając do zrozumienia, że nie zgadzają się na planowaną przez rządzących wobec nich opresje i zmuszanie do rodzenia dzieci chorych czy do utrzymywania ciąży zagrażających ich zdrowiu i życiu.

W czasie demonstracji odczytano również “listę hańby” – nazwiska posłanek i posłów głosujących za dalszymi pracami nad projektem skrajnej konserwatywnej prawicy z Ordo Iuris lub za odrzuceniem projektu zbliżającego Polskę do standardów europejskich przygotowanego przez Ratujmy Kobiety. Na liście tej znalazła się czwórka parlamentarzystów z naszego okręgu: Stefan Romecki, Małgorzata Golińska, Paweł Szefernakeroraz Stefan Strzałkowski.

Koszaliński Czarny Protest był kolejną z serii demonstracji odbywających się od tygodnia w całej Polsce.

„Kilkaset osób zgromadziło się w czwartek wieczorem na Placu Wolności w Koszalinie pod biurem PiS by wyrazić swój brak akceptacji dla prób zaostrzania prawa aborcyjnego w Polsce.”