Odcięci od świata – interwencja koszalińskiego Razem

Od 1 września w powiecie koszalińskim ponad 500 osób zostało odciętych od jakiegokolwiek transportu publicznego. Dla mieszkanek i mieszkańców Węgorzewa, Cetunia, Rosochy i Garbna oraz innych okolicznych wsi z dnia na dzień przestało być możliwe wysyłanie dzieci do szkół w Koszalinie czy dojazd do lekarza. Sytuacja w powiecie koszalińskim jest dramatyczna. Co czwarta osoba w okolicznych gminach nie ma pracy. Okazuje się, że łatwiej jest wyjechać w poszukiwaniu zatrudnienia do Wielkiej Brytanii niż dotrzeć do mającego ambicje wojewódzkie Koszalina z Nacławia, Kościernicy czy Szczeglina. Jest to drastyczny przykład tego, jak państwo porzuca swoich obywateli, jak nie wywiązuje się ze swoich podstawowych zadań.

Sprawny system transportowy jest niezbędnym warunkiem funkcjonowania każdej gospodarki. Razem uważa, że państwo powinno być w tej sferze bardziej aktywne, zamiast zdawać się na wolną konkurencję na zderegulowanym rynku. Większość polityków w Polsce nie zajmują się takimi „drobiazgami”, jak to, w jaki sposób miliony Polek i Polaków mają dojechać do pracy. Politycy oglądają Polskę zza szyb limuzyn i rządowych samolotów i jest to jedyny znany im obraz naszego kraju. Inny transport nie tylko jest możliwy, ale już istnieje i znakomicie działa – tyle, że nie w Polsce.

Razem ma do zaproponowania kompleksowy program Zrównoważonego Transportu. Można się z nim zapoznać tutaj: http://partiarazem.pl/stano…/program-zrownowazony-transport/

Zdjęcie użytkownika Razem Koszalin.