Stop faszyzmowi – demonstracja w Koszalinie

“Faszyzm stop!” “Solidarność naszą bronią!” “Wolność! Równość! Demokracja” pod takimi hasłami w piątek 2 września reprezentantki i reprezentanci koszalińskiego okręgu Razem manifestowali na demonstracji zorganizowanej przez Komitet Obrony Demokracji w Koszalinie.

14233027_1213655008698545_2117151851475200172_n

77 lat temu ci którzy nienawidzili wolności, demokracji, ci którzy pogardzali prawami człowieka napadli na Polskę. Dzisiaj ich duchowi spadkobiercy, przebierając się za patriotów, chcą decydować o tym, kto ma prawo przebywać w publicznej przestrzeni. Gotowi są bić, tych którzy myślą inaczej. Nie zgadzamy się na to! Nie zgadzamy się na bezradność państwa wobec prawicowych ekstremistów! Nie zgadzamy się na przyzwalanie przez rząd PiS na agresję.

Przyzwoici ludzie nie mogą milczeć, gdy funkcjonariusze państwa przymykają oko na czujących się coraz pewniej neofaszystowskich bojówkarzy i demagogów. Apelujemy z tego miejsca do polityków i miejskich urzędników – przestańcie tolerować tych, którzy chcą są zagrożeniem dla demokracji, tych którzy kibolstwo wynieśli na ulice, tych, którzy chcą zniszczyć wartości na których zbudowana jest Europa, wartości chrześcijańskie tj. miłość do bliźniego, szacunek dla drugiego człowieka. Przemoc i wzywanie do nienawiści to nie są poglądy jak każde inne! Zło rodzi się wtedy, kiedy przyzwoici ludzie nie reagują, a nacjonalizm zawsze kończy się obozami koncentracyjnymi.

Żyjemy w czasach niepewności, gospodarkę dotykają światowe kryzysy, nie wiemy ile jutro będziemy musieli płacić za ratę naszego kredytu , pracujemy na umowach śmieciowych za marne pieniądze. Wszystko to powoduje, że zagubieni mężczyźni i kobiety szukają łatwych odpowiedzi, poczucia godności w sile. Stracili nadzieję, że państwo coś dla nich zrobi, uwierzyli, że muszą władzę wziąć siłą i wszystkie chwyty są dozwolone. Dopóki państwo będzie istniało tylko teoretycznie dopóty ten problem będzie tylko się pogłębiał. Potrzebujemy państwa skutecznego i sprawnego, a nie państwa z tektury!