Szwecja. Państwo szczęśliwych obywateli

-Szwedzki model państwa zmieniał się na przestrzeni lat, przeżywał kryzysy, po których stawał się  lepiej przystosowany do rzeczywistości. Jego podstawy to cały czas jednak równość wszystkich obywateli i dbanie o wspólnotę – mówił podczas spotkania “Razem mówi jak jest”  Krzysztof Adamski z Rady Krajowej Partii Razem

Spotkanie odbyło się w piątek 10 czerwca, w tymczasowej siedzibie koszalińskiego Razem, przy ul. Sportowej. Temat został wybrany nieprzypadkowo. Partia Razem za wzór do naśladowania dla Polski uznaje kraje skandynawskie; rozwiązania tam funkcjonujące, choćby dotyczące edukacji, transportu publicznego, czy systemu podatkowego mogą z powodzeniem zadziałać również w naszym kraju. A że właśnie tymi krajami warto się inspirować to wskazują coroczne rankingi państw, gdzie obywatelom wiedzie się najlepiej: od lat przodują w nich Dania, Szwecja oraz Norwegia.

-Jednym z często powtarzanych mitów, także przez polskich polityków, jest to, że państwo musi najpierw być bogate by mogło sobie pozwolić na rozbudowany socjal – opowiadał Adamski – Szwecja przeczy tym twierdzeniom. Rozwój państwa opiekuńczego zaczął się tam na początku lat 30. kiedy była ona bardzo biednym, zacofanym krajem, w którym zdarzało się, że ludzie głodowali. Przez ponad 40 lat, co trzy lata, wygrywała tam wybory partia socjaldemokratyczna, której w polskich realiach najbliżej do Razem.

2

Nasz gość wskazywał również na to jak w Szwecji funkcjonuje rynek pracy – blisko 80 procent pracowników należy do związków zawodowych, które mają bardzo silną pozycję. Oprócz tego istnieje organizacja zrzeszająca pracodawców. I to reprezentacja pracowników wspólnie z pracodawcami negocjują najważniejsze regulacje związane z pracą w Szwecji.

Nie zabrakło również tematu budzącego wiele emocji: imigrantów i uchodźców. – Do Szwecji imigranci zarobkowi zaczęli przybywać już w latach 60. Największe ich grupy pochodzą z państw byłej Jugosławii, RPA (Szwecja była mocno zaangażowana w zwalczanie apartheidu) oraz Polski. Na dalszych miejscach są przybysze z krajów arabskich – wyjaśniał Krzysztof Adamski. Szwedzi nie uniknęli błędów. Jednym z nich był brak dyskusji nad wzrastającą liczbą przybyszów zza granicy – co doprowadziło do pojawienia się wrogości wobec obcych oraz niewydolność administracji. Chcący rozpocząć nowe życie w Szwecji czasami latami tkwili w zawieszeniu, w oczekiwaniu na decyzję co do tego czy mogą zostać,  co pogłębiało ich izolację i brak adaptacji do otoczenia

Kolejne “Razem mówi jak jest” już niebawem.

Pełny zapis wykładu Krzysztofa Adamskiego: