Więcej mieszkań w Koszalinie. Wiemy jak to zrobić!

Koszalin potrzebuje mieszkań, podobnie jak w innych częściach kraju buduje się za mało lokali. Na miejsce w mieszkaniu komunalnym czeka się latami, TBS-y zaspokajają potrzeby w nikłym stopniu, a z posiadaniem dachu nad głową z rynku komercyjnego wiążą się ogromne koszty. Samorządy stają przed bardzo ważnym i trudnym zadaniem.

Mamy dwie propozycje, które mogą poprawić sytuację w naszym mieście. Pierwsza to skorzystanie z Funduszu Municypalnego Banku Gospodarstwa Krajowego. Fundusz oferuje do 50 milionów złotych na budowę i remont mieszkań. Jest on skierowany właśnie do takich miast jak Koszalin. Chcemy aby wykorzystano go do formy aktualnie nieobecnej w naszym mieście – do budowy miejskich mieszkań na wynajem. To oferta dla osób mobilnych. To sposób na to, żeby Koszalin stał się bardziej atrakcyjny jako miejsce do zamieszkania . Takie mieszkania powstają właśnie w Łodzi. Za te 50 mln można także wreszcie na poważnie zająć się będącym w tragicznym stanie zasobem komunalnym, nie ograniczając się do remontu jednej kamienicy. Skorzystajmy z tego!

13179195_1133410766722970_4110334563448027216_n

Drugim rozwiązaniem problemu mieszkaniowego, z którego Koszalin może skorzystać jest kooperatywa mieszkaniowa. Kooperatywy mieszkaniowe to sposób na lokale tańsze nawet o 30% za m2 niż u dewelopera. Z powodzeniem działają one w Gdańsku i Wrocławiu. Model kooperatyw wywodzi się ze Skandynawii, grupa ludzi zbiera się i wspólnie postanawia podjąć wysiłek budowy dla siebie mieszań. Miasto może im w tym pomóc udostępniając grunty miejskie w drodze przetargu oraz przez pomoc na drodze formalno-prawnej. Przykładem gruntu, który można wykorzystać w ten sposób jest Manhattan. Próba sprzedania wielokrotnie się nie powiodła. Kooperatywa umożliwia budowanie mieszkań dostosowanych do potrzeb ludzi. Mieszkańcy aranżują wspólną przestrzeń tak, aby była ona funkcjonalna, użyteczna, przyjazna a także by była pomocna w utrzymywaniu więzi społecznych i sąsiedzkich. Warto przypomnieć, iż kooperatywa z powodzeniem funkcjonowała w Polsce w latach osiemdziesiątych. W Koszalinie budowano m.in. na osiedlu Bukowym. W obecnej chwili do kooperatyw dołączają kolejne miasta: Słupsk, Gliwice, Warszawa.

13173943_1134043869992993_6458962520992056000_n

Te dwie formy mogą zwiększyć dostępność mieszkań w Koszalinie, mogą przyczynić się do tego, że więcej osób wybierze Koszalin jako swoje miejsce do życia. Propozycje wdrożenia ich złożymy w Urzędzie Miejskim w formie petycji.

W Polsce mieszkania komunalne są bardzo często w złym stanie. Mienie gminy jest stopniowo wyprzedawane lub burzone z powodu opłakanego stanu technicznego, do którego doprowadzają lata zaniedbań. To wszystko powoduje, że w niektórych miastach czas oczekiwania na mieszkanie komunalne to nawet ćwierć wieku.

Nowych mieszkania powstaje za mało, Prezes Kongresu Budownictwa tak podsumował szybkość z jaką buduje się w nowe lokale mieszkalne: “Przy obecnym tempie budowy mieszkań komunalnych potrzeby zostaną zaspokojone za około 80 lat”.

Uważamy, że taka sytuacja jest niedopuszczalna. Władze publiczne nie mogą tracić z oczy potrzeb osób gorzej sytuowanych, żyjących w niedostatku, a nawet w ubóstwie. Ciąży na nich obowiązek przeciwdziałania bezdomności i wspierania budownictwa socjalnego oraz komunalnego. Aby realizować te zobowiązania potrzebne jest, a nawet niezbędne dysponowanie odpowiednią pulą mieszkań socjalnych i mieszkań komunalnych przeznaczonych dla osób znajdujących się w gorszej sytuacji materialnej bądź żyjących w ubóstwie.

Liczymy, że prezydent Piotr Jedliński pozytywnie ustosunkowuje się do naszych propozycji złożonych w zeszłym tygodniu, dla dobra mieszkańców i mieszkanek Koszalina.

13177125_1136164243114289_941773807308288081_n