Wielkiemu szczęściu czasem trzeba pomóc. Zbiórka podpisów za inVitro zakończona.

Koszaliński okręg Partii Razem zakończył zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem uchwały rady miejskiej w sprawie uruchomienia miejskiego programu leczenia niepłodności metodą inVitro. Od decyzji prezydenta Koszalina oraz radnych z Lepszego Koszalina, Prawa i Sprawiedliwości i Platformy Obywatelskiej zależy teraz czy miasto pomoże parom mającym kłopot w zajściu w ciąże

– Wielkiemu szczęściu czasem trzeba pomóc, mieszkanki i mieszkańcy Koszalina w pełni się z tym zgadzają. Ponad 1200 z nich podpisało się pod przygotowanym przez koszaliński okręg Partii Razem projektem uchwały Rady Miejskiej w sprawie miejskiego programu leczenia niepłodności metodą in-vitro – powiedziała podczas dzisiejszej konferencji prasowej Agata Piotrowska z Razem – Koszalin może dołączyć w wspieraniu osób starających się o dziecko do takich miast jak Częstochowa, gdzie podobny program już od 2 lat funkcjonuje, czy Sosnowiec, Łódź, Poznań i Warszawa, w których to trwają przygotowania do jego uruchomienia

in vitro

Działaczki i działacze koszalińskiego Razem przez kilka tygodni zbierali podpisy pod inicjatywą uchwałodawczą na ulicach Koszalina

– Spotykaliśmy się z bardzo pozytywnymi reakcjami – relacjonowała Hanna Kujath, członkini Razem – Na naszych listach podpisywały się zarówno osoby starsze jak i młodsze, byli wśród nich tacy, którzy sami mają dzieci dzięki in-vitro, są w trakcie procedury lub znają kogoś kto z niej korzystał. Wszyscy byli zgodni, że każdy powinien mieć możliwość skorzystania z takiej procedury, niezależnie od możliwości finansowych

in vitro 4

Podpisy wraz z pozytywną opinią radcy prawnego trafiły do przewodniczącej Rady Miejskiej w Koszalinie Krystyny Kościńskiej

– Apelujemy do pana prezydenta Jedlińskiego o pozytywne zaopiniowanie projektu, a do radnych miejskich o zagłosowanie zgodnie z wolą wyrażoną przez obywatelki i obywateli – mówił Jacek Wezgraj z Razem w nKoszalinie. Zapowiedział, że w ciągu następnych kilku tygodni Razem będzie chciało się spotkać z radnymi, porozmawiać z nimi o projekcie, wyjaśnić ewentualne wątpliwości i namówić do jego poparcia.

in vitro6

Prezydent Koszalina ma teraz 30 dni na odniesienie się do złożonego przez Partię Razem projektu uchwały.