Razem w obronie praw kobiet! Demonstracja w Koszalinie

Koszalińska Partia Razem dołączyła do ogólnopolskiej akcji protestacyjnej przeciwko ustawie antyaborcyjnej. Kobiety i mężczyźni ramię w ramię wyrażali swój sprzeciw wobec barbarzyństwa, skazującego Polki na niewyobrażalne cierpienie.

W tym miejscu warto wyjaśnić przyczynę naszego oburzenia. Projekt ustawy, o której mowa, zakazuje aborcji we wszystkich przypadkach, bez wyjątków. Zgwałcona dziewczyna zostanie zmuszona do noszenia pod sercem i urodzenia dziecka swojego oprawcy. Kobieta, której dziecko urodzi się z poważnymi wadami genetycznymi, np. bezmózgowiem, żyć będzie ze świadomością, że wyda na świat istotę, której jedynym przeznaczeniem będzie cierpienie przez cały okres jej krótkiego życia.

12916784_856359777826330_6515907554042291210_o

W przypadku ciąży zagrażającej życiu matki, ustawa wydaje na nią de facto wyrok śmierci. Szalenie niepokojąca jest też kwestia badań prenatalnych, które mogą uratować życie dziecka, pozwalając na wykonanie operacji jeszcze w życiu płodowym. Zakazane, jako te mogące stanowić przyczynę podjęcia decyzji o aborcji, pozbawią wiele nowo narodzonych ludzi szansy na zdrowy rozwój. Nie można także zapomnieć o kobietach dotkniętych tragedią poronienia.

12909569_856365064492468_2431218941115265797_o

Promowana przez PiS i fundamentalistów religijnych ustawa przyniesie im piekło śledztwa prokuratorskiego, stawiając je w pozycji oskarżonych o przerwanie ciąży. Jedyną grupami, którym nowe regulacje przyniosą korzyść, będą podziemie aborcyjne oraz handlarze nielegalnymi środkami wczesnoporonnymi, często nieprzebadanymi medycznie, będącymi zagrożeniem dla zdrowia i życia kobiet. Musimy jasno wyrazić swój sprzeciw. W demokratycznym kraju konieczne jest poszanowanie praw człowieka, a ustawa ta to podręcznikowy przykład ich łamania. Polskie kobiety muszą mieć możliwość samostanowienia i decydowania o swoim zdrowiu. Jako Razem będziemy się o tę możliwość upominali w imieniu milionów Polek dotąd, dopóki rząd PiS nie zrozumie, że nie ma społecznej zgody na fundamentalizm w prawie.

12961236_856362314492743_5285347214288832788_o