Razem dla rodziny. Obywatelski projekt uchwały w sprawie in-vitro

Rada Krajowa Partii Razem przyjęła Kartę Praw Reprodukcyjnych. Postulujemy w niej wprowadzenie szerokiej edukacji seksualnej i profilaktyki zdrowotnej, dostępu do aborcji i antykoncepcji oraz zapewnienia  godnych warunków dla kobiet ciężarnych. Opowiadamy się również za dostępem  do refundowanej procedury zapłodnienia pozaustrojowego dla wszystkich kobiet po 18 roku życia i przed naturalną menopauzą bez względu na status związku lub jego brak, orientację psychoseksualną i sytuację ekonomiczną.

in-vitro3

Ponad półtora miliona polskich par, ma problem z zajściem w ciążę. Ponad 40 tysięcy z nich wymagać będzie leczenia metodą in-vitro. Koszt pełnej procedury to między 10 a 15 tysięcy złotych. Co czyni ją nieosiągalną dla wielu par. Rząd PiS postanowił zamknąć Narodowemu Programowi Leczenia Niepłodności . Skorzystało z  niego 17 tysięcy par, dzięki niemu przyszło na świat prawie cztery tysiące dzieci, a kolejne niebawem się narodzą.

Szacujemy, że w Koszalinie, problem ten może dotyczyć od 8 do 10 tysięcy, osób, z  czego do leczenia metodą in-vitro kwalifikować się może od 80 do 100 par.

Władze miasta powinny wspierać obywateli w istotnych dla nich kwestiach. Dlatego Partia Razem przygotowała obywatelski projekt uchwały wzywającej prezydenta miasta do przygotowania Koszalińskiego Programu Leczenia Niepłodności Metodą Zapłodnienia Pozaustrojowego dla mieszkańców Koszalina

W Koszalinie funkcjonuje tzw “miejskie becikowe”, świadczenie wypłacane rodzicom po narodzeniu dziecka w wysokości 300 zł, oraz Karta Dużej Rodziny skierowana do rodzin wielodzietnych. Miejski Program Leczenia Niepłodności będzie wpisywał się w politykę prorodzinną miasta oraz stanowił jej istotne uzupełnienie.

Zgodnie z przepisami powołaliśmy komitet inicjatywy uchwałodawczej, w skład którego wszedł Zarząd Okręgu Partii Razem w Koszalinie. Przygotowana przez nas uchwała, została pozytywnie zaopiniowana przez prawników. Rozpoczynamy zbieranie podpisów. Będziemy na ulicach miasta, a oprócz tego podpisy będzie można złożyć również w Kawiarni Coffee House na Dzieci Wrzesińskich 9 Centrali Artystycznej (Modrzejewskiej 31) oraz w Kawiarni Pauza przy ul. Kaszubskiej. Miejski program in-vitro z powodzeniem funkcjonuje w Częstochowie, lada dzień ruszy w Łodzi, Partia Razem przygotowuje taki program dla Warszawy. Czas także na Koszalin.

TEKST UCHWAŁY WRAZ Z UZASADNIENIEM

LISTA PODPISÓW DO WYDRUKOWANIA

Samodzielnie zebrane podpisy prosimy przesyłać na adres: Grottgera 3/49 75-528 Koszalin