Jak pracuje się w SSE w Koszalinie? Podziel się opinią!

Podstrefa Koszalin Słupskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej działa już ponad 13 lat. Korzysta z licznych przywilejów i udogodnień. Według ostatnich danych pracuje tam ponad tysiąc pięćset osób. Jakie są jednak warunki tej pracy? Czy tak jak w innych rejonach kraju bywa strefą specjalnego wyzysku?

Na jakie udogodnienia mogą liczyć przedsiębiorcy, którzy ulokują się w koszalińskiej podstrefie? Po pierwsze na zwolnienia od podatku dochodowego – w zależności od liczby zatrudnianych osób od 35% do nawet 55%. Ponadto zgodnie z uchwałą koszalińskiej Rady Miejskiej  działający w strefie nie płacą podatku od nieruchomości.  Korzystają również z całej wybudowanej za publiczne pieniądze infrastruktury.

Takie dość znaczące ulgi, powinny dawać przedsiębiorcom z SSE możliwość godziwego wynagradzania pracowników i przestrzegania prawa pracy, a co najważniejsze nienadużywania umów cywilno – prawnych. Niestety, ani Urząd Miejski w Koszalinie, ani administratorzy strefy ze Słupska nie prowadzą monitoringu przestrzegania praw pracowniczych w SSE, nie mają informacji na temat sposobu w jaki zatrudniani są w niej ludzie, ani o warunkach tejże pracy. Ministerialnych kontrolerów interesuje tylko wymiar pracy i liczba zatrudnionych osób, nie zaś forma w jakiej są zatrudnieni oraz wynagrodzenia, które otrzymują.

Chcemy dowiedzieć się jak naprawdę wygląda praca w Podstrefie Koszalin. Uważamy, że firmy które otrzymują tak znaczącą pomoc publiczną, powinny szczególnie dbać o zatrudnianych ludzi, nie wykorzystywać ich oraz słabości polskiego prawa pracy. Dlatego czekamy na Wasze informacje. Tylko mając wystarczająco dobry obraz sytuacji możemy podjąć jakiekolwiek działania. Możecie do nas napisać na razem.koszalin@gmail.com. Gwarantujemy anonimowość.