Nienawiść jest karalna

Zdjęcie muzułmanki zażywającej kąpieli w burkini (specjalnym stroju kąpielowym zakrywającym ciało) w koszalińskim Aquaparku wywołało ogromną falę internetowego hejtu.

muzulmankawbasenie

Obsłudze obiektu zarzucono niestosowanie się do regulaminu. „ Ja bez czepka, czy w za luźnych spodenkach nie mogę wejść, a te brudasy wchodzą w workach” (pisownia oryginalna) – to jeden z wielu komentarzy odnoszących się do tematu, zamieszczony na ksenofobicznym fanpage o nazwie „Stop Islamizacji Europy”. Mam jednak wrażenie, że dyskusja nie toczy się tutaj o zasady korzystania z pływalni. Strój kobiety przylegał do ciała, jak wymaga tego wyżej wspomniany regulamin, a ostateczna decyzja dotycząca interpretacji zawartych w nim ustaleń należy do obsługi basenu. Jednak Internetowi hejterzy nie mieli na celu wyjaśnienia całej sytuacji, a sama fotografia stanowiła jedynie pretekst do eskalacji werbalnej agresji. Komentarze zawierają przede wszystkim inwektywy, a nawet zachęcają do wykonania na bohaterce zdjęcia samosądu. W dużej części jest to wina antyimigracyjnej histerii, nakręcanej przez prawicowo-narodowe media, powodującej strach i wzrost agresji wobec „obcych”. Nie można zapominać jednak, że w Polsce nawoływanie do nienawiści jest karalne! Nie ma społecznej zgody na brak tolerancji, rasizm i ksenofobię.

Polska jest częścią Unii Europejskiej. W swojej bogatej historii była narodem wielokulturowym, zamieszkiwanym przez róże mniejszości narodowe i etniczne. Postawa, którą zaprezentowała część internetowej społeczności nie licuje ze standardami demokracji europejskiej, a także z naszą polską, bogatą historią tolerancji i zgody. Szacunek dla drugiego człowieka, jego inności i wolności wyboru musi być fundamentem zarówno w Internecie, jak i w codziennych relacjach międzyludzkich.

Weronika Bednarczyk – Zarząd Okręgu Razem w Koszalinie