Stanisław Dubois (1901-1942)

Jest patronem I Liceum Ogólnokształcącego w Koszalinie, choć jego postać wydaje się nieco zapomniana. 115 lat temu urodził się Stanisław Dubois.

dubois

Stanisław Dubois  urodził się 9 stycznia 1901 roku w Warszawie. Był politykiem Polskiej Partii Socjalistycznej, dziennikarzem, zajmował się również edukacją. Stanowczo sprzeciwiał się nacjonalizmowi i sanacji. Dążył do tego aby międzywojenna Polska była państwem demokratycznym i sprawiedliwym społecznie. Podkreślał konieczność wspierania najuboższych i niwelowania nierówności społecznych. Zasłynął jako niezwykły mówca wiecowy – na jeden z nich dojechał rowerem, po tym jak ciężarówka i taksówka którymi podróżował zostały zatrzymane przez policję. Zginął rozstrzelany przez hitlerowców w 1942 roku. W Koszalinie jest patronem I LO im. Stanisława Dubois w Koszalinie – strona oficjalna