Razem zadbajmy o Koszalin!

Chcemy, żeby rok 2016 był tym rokiem, w którym władze miasta wreszcie na poważnie zaczną dbać o mieszkańców Koszalina, szczególnie tych którzy są mniej zamożni. Przez to rozumiemy rozwój i naprawę usług publicznych, a nie budowę świeckich pomników władzy. Dowodem na to, ze Aquapark, Filharmonia  czy remonty dróg to nie wszystko czego potrzebują mieszkańcy jest choćby spotkanie  publicysty Filipa Springera,   z uczniami z jednego z koszaliński liceów. Z ankiety która przeprowadził wynika, ze  większość z nich nie wiąże z naszym miastem żadnej przyszłości, chce stąd jak najszybciej wyjechać. Kilka lat temu w podobnym temacie badania przeprowadziła Młodzieżowa Rada Miasta – odpowiedzi były bardzo zbliżone

Polityka prorodzinna, to nie tylko becikowe, zresztą dużo niższe niż choćby w Białogardzie, czy Karta Dużej Rodziny. To przede wszystkim dostępne dla wszystkich chętnych publiczne żłobki. Rok temu w Koszalinie zabrakło ponad 200 miejsc w żłobkach. Wszystko wskazuje na to, ze za kilkanaście tygodni znowu będziemy mieli koszalińską listę wstydu. Dlatego oczekujemy od prezydenta Koszalina by przedstawił szczegółowy plan poradzenia sobie z tym problemem. Mimo wyborczych obietnic, żaden nowy miejski żłobek nie powstaje. Brak dostępnych miejsc zmusza do korzystania z usług komercyjnych, a dla tych którzy zarabiają mniej oznacza to np. konieczność zrezygnowania z pracy. Sytuacja ta w szczególności dotyka kobiety.

zlobki

Za kilka miesięcy rząd Prawa i Sprawiedliwości wygasi ogólnopolski program leczenie niepłodności in-vitro, skazując tych którzy nie mają dzieci na ogromne koszta. O tych ludzi mogą zadbać samorządy. Miejski program in-vitro działa już drugi rok w Częstochowie, uruchomienie takiego zapowiedziano także w Łodzi. Tylko od woli prezydenta Jedlińskiego i wspierającej go Platformy Obywatelskiej zależy czy i koszalinianie będą mogli z niego skorzystać. Na ostatniej sesji Rady Miejskiej inicjatywa w tej sprawie zgłoszona przez przewodniczącą Krystynę Kościńską, została przez prezydenta i radnych PO odrzucona. Wystąpimy z wnioskiem aby pan prezydent raz jeszcze to rozważył, pozbył się obiekcji ideologicznych i zadbał o tych którzy tych dzieci mieć nie mogą

invitro

Ogromna ilość mieszkań komunalnych w Koszalin pełnia życia jest w katastrofalnym stanie, zmuszając szczególnie mniej zamożnych mieszkańców naszego miasta do życia w warunkach urągających godności. Chcemy aby władze naszego miasta na poważnie zajęły się wreszcie mieszkaniami komunalnymi i rozpoczęły aktywne działania na rzecz dostępności tanich mieszkań na wynajem

mieszkania

Ci którzy stąd wyjada na studia wrócą tylko wtedy kiedy Koszalin będzie zaspokajał ich potrzeby i nie zmuszał do wydawania ogromnych pieniędzy na rzeczy podstawowe takie jak żłobek czy mieszkanie. Dlatego potrzebna jest długofalowe planowanie i skończenie z logiką wyborczą w myśleniu o mieście i jego mieszkańcach. Koszalin może stać się miastem przyjaznym, takim w którym chce się żyć. Będziemy o tym stale przypominać prezydentowi i rządzącej partii oraz informować jak się do tego odnoszą.